Αρχική κοινωνία Ένα παντοπωλείο για όσους έχουν ανάγκη

Ένα παντοπωλείο για όσους έχουν ανάγκη

Ξεκίνησε τη λειτουργία του, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στη Νέα Ιωνία. Της Κατερίνας Καραβία

Στις 19 Δεκεμβρίου ξεκίνησε τη λειτουργία του, για πρώτη φορά, το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ν. Ιωνίας που στόχο έχει την κάλυψη όλων των αναγκών των άπορων της περιοχής. Μέχρι στιγμής 350 οικογένειες έχουν βρει στήριγμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, με τον αριθμό να αυξάνεται καθημερινά. Το ιδιαίτερο αυτό παντοπωλείο διαθέτει βασικά προϊόντα, τα οποία διανέμονται δωρεάν, δίκαια και με έλεγχο από το δήμο στις οικογένειες που έχουν ανάγκη, βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο ήταν ένα στοίχημα για τους ανθρώπους που το δημιούργησαν. Όντας το πρώτο κοινωνικό παντοπωλείο που λειτουργεί αποκλειστικά με μέσα του δήμου, δηλαδή με χρήματα κατευθείαν από τον δημοτικό προϋπολογισμό, χωρίς τη συνδρομή μεγάλων σουπερ μάρκετ που δεν έδειξαν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως μας ανέφερε στον Δρόμο ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ν. Ιωνίας Γιάννης Κολμανιώτης. Μας δήλωσε ακόμα ότι το παντοπωλείο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις δωρεές, που δεν είναι πάντα σταθερές, ότι βρήκε αρκετές δυσκολίες στη δημιουργία του αλλά τελικά τα κατάφερε με τη βοήθεια της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου αλλά και των εθελοντών.
Το παντοπωλείο βρήκε και τη θετική ανταπόκριση του κόσμου. «Δείχνει ότι το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, είναι απίστευτο πόσος κόσμος έρχεται με τσάντες και δίνει προϊόντα», υπογραμμίζει ο κ. Κολμανιώτης.

Επόμενο βήμα τα δημοτικά ιατρεία και φαρμακεία
Σε αντίθεση με άλλους δήμους, ο Δήμος της Ν. Ιωνίας δεν θα μείνει μόνο εκεί. Θα συνεχίσει την κοινωνική πολιτική του με στόχο τη βοήθεια των δημοτών που δεν έχουν κανέναν δίπλα τους ή την οικονομική δυνατότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όπως τόνισε ο κ. Κολμανιώτης «εμείς δεν είχαμε βοήθεια στο σπίτι, την είχε κόψει ο πρώην δήμαρχος. Την ξεκινήσαμε ξανά, καθώς είναι σημαντική βοήθεια για ανθρώπους που δεν έχουν κανέναν. Επιπλέον, από τις αρχές Φεβρουαρίου ξεκινάμε δημοτικά ιατρεία και φαρμακεία που θα απευθύνονται σε ανασφάλιστους, σε ανθρώπους που δεν έχουν κανένα βιβλιάριο υγείας. Και αυτή η υπηρεσία θα στηρίζεται σε εθελοντική βάση».
«Επίσης, συγκεντρώσαμε φάρμακα από σπίτια που δεν τα χρειάζονταν. Έτσι, έχουμε αυτή τη στιγμή φαρμακευτικό υλικό που μπορεί να μοιραστεί όπου υπάρχει ανάγκη. Παράλληλα μειώσαμε τα δημοτικά τέλη για τις ευπαθείς ομάδες.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ν. Ιωνίας είναι μια απόδειξη ότι οι δήμοι μαζί με τη βοήθεια των δημοτών μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες, να οργανωθούν στις γειτονιές τους, να βοηθηθούν μεταξύ τους, να δημιουργήσουν τρόπους και μέσα αντίστασης απέναντι στη λαίλαπα των επιπτώσεων των μνημονιακών μέτρων. «Δεν είναι δύσκολο και προς τέτοιες κατευθύνσεις θα πρέπει να κινηθούν και οι υπόλοιποι δήμοι. Βλέπω ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, το τοπίο αλλάζει μέρα με τη μέρα κάθε μέρα, έρχεται κόσμος που δεν τον ξέραμε, τεράστιο πλήθος νεόπτωχων που δεν θα μπορούσες να φανταστείς ότι θα είχαν ανάγκη», λέει ο κ. Κολμανιώτης. Ο Δήμος της Ν. Ιωνίας δείχνει το δρόμο, το μόνο που μένει είναι να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

 

Σχόλια

Exit mobile version