Αρχική κοινωνία εργασία Ένα μεροκάματο την εβδομάδα απαιτεί η εργοδοσία του Σκαραμαγκά

Ένα μεροκάματο την εβδομάδα απαιτεί η εργοδοσία του Σκαραμαγκά

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι κόντρα στις μεθοδεύσεις της AbuDhabi Mar

Εκμεταλλευόμενοι το περιθώριο που τους δίνει η νέα μνημονιακή νομοθεσία κατεδάφισης της ζωντανής εργασίας και ασύδοτης προστασίας του κεφαλαίου, αλλά και την πολιτική συγκυρία -προεκλογική περίοδος γαρ- οι Λιβανέζοι της AbuDhabi Mar και ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ζητούν να μετατρέψουν τα ναυπηγεία σε χώρο «δωρεάν παροχής υπηρεσιών».
Η διοίκηση της εταιρίας απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή στο Σωματείο με την οποία ενημέρωνε πως από 18 Απριλίου θα εφαρμοστεί στα Ναυπηγεία εκ περιτροπής εργασία, με μόλις ένα μεροκάματο την εβδομάδα για το σύνολο των 1.000 εργαζομένων. Η αντίδραση του Σωματείου ήταν άμεση. Κήρυξε για την Πέμπτη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, ενώ περίπου 750 εργαζόμενοι των ναυπηγείων, ήρθαν με πούλμαν στην Αθήνα πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Άμυνας, απαιτώντας να συναντηθούν με τον υπουργό.
Επειδή, ωστόσο, ο Δ. Αβραμόπουλος έλειπε σε ταξίδι στην Αμερική, ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Σπηλιόπουλος δέχθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, τους οποίους διαβεβαίωσε πως «το υπουργείο δεν θα αφήσει έτσι το θέμα», υποσχόμενος και νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα. Μιλώντας στον Δρόμο, ένας εκ των εργαζομένων και συνδικαλιστής με την παράταξη Νέο Κίνημα-Αλλαγή, ο Βασ. Τσιμπίδης επισήμανε πως «δεν επαναπαυόμαστε από όσα είπε ο υφυπουργός, καθώς σε προεκλογική περίοδο οι διαβεβαιώσεις αυτές αποτελούν εκλογικά τερτίπια». Ο ίδιος εξήγησε πως το Σωματείο είχε προγραμματίσει για τις 24 Απριλίου γενική συνέλευση και ήδη συζητείται το ενδεχόμενο να γίνει αυτή μία εβδομάδα νωρίτερα, ώστε να προλάβουν οι αποφάσεις των εργαζομένων για πιθανή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

Στο ίδιο έργο θεατές…
Οι εργαζόμενοι διαμηνύουν πως η στάση της διοίκησης της εταιρίας, δεν είναι τυχαία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις επερχόμενες εκλογές προκειμένου εκβιαστικά να κερδίσει αυτό που θέλει -στην προκειμένη περίπτωση την εκ περιτροπής εργασία- και σε δεύτερο χρόνο, να απαλλαγεί από εργατικό κόστος. Ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα διοίκηση είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για πόσο διάστημα θα μείνουν… ανέπαφες οι θέσεις εργασίας. Επιδεικνύοντας, μάλιστα, την πλέον αρτηριοσκληρωτική εργατική στάση, κρατά ουσιαστικά «εγκλωβισμένους» περίπου 58 εργαζόμενους που ενώ μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν μπορούν να φύγουν, καθώς η εταιρία αρνείται να τους δώσει εφάπαξ και να τους παράσχει τα χαρτιά που απατούνται για να συνταξιοδοτηθούν!
Εκφράζοντας την ίδια λογική, στην επιστολή που έστειλε στο Σωματείο, η AbuDhabi Mar ήταν ξεκάθαρη: Η εκ περιτροπής εργασία δεν προτείνεται, αποτελεί μοναδική επιλογή καθώς: α) δεν έχουν προχωρήσει κατασκευαστικά συμβόλαια για έργα αμυντικών προγραμμάτων τρίτων χωρών και β) δεν έχει επέλθει κοινή συμφωνία με το υπουργείο Άμυνας σχετικά με τις πληρωμές των (αμαρτωλών) υποβρυχίων.
Για τα μάτια του κόσμου, η διοίκηση κάλεσε σε διαπραγμάτευση το Σωματείο των εργαζομένων την Τετάρτη, 4 Απριλίου, η οποία -ωστόσο- απέβη άκαρπη, καθώς αφενός η ίδια η εταιρία την υποβάθμισε στέλνοντας σε αυτή ως εκπροσώπους ένα τυχαίο μέλος του Δ.Σ., τον προσωπάρχη και τον βοηθό του(!) αφετέρου, από την πλευρά της διοίκησης δεν τέθηκε θέμα διαπραγμάτευσης, καθώς δεν δέχεται καμία αντιπρόταση, θεωρώντας την εκ περιτροπής ως μοναδική διέξοδο.
Οι 1.000 εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά φαίνεται να γίνονται για δεύτερη φορά στο ίδιο έργο θεατές, καθώς η διοίκηση του Λιβανέζου επιχειρηματία, κ. Σάφα, είχε υιοθετήσει την ίδια πιεστική στάση και κατά την προεκλογική περίοδο του 2009, όταν πρακτικά είχε εκβιάσει την ανανέωση της σύμβασης για την κατασκευή των υποβρυχίων. Σύμφωνα μάλιστα με όσα μας είπε ο Β. Τσιμπίδης, «όσο ο σχετικός νόμος έχει κενά, η διοίκηση θα μπορεί να εκβιάζει κατά καιρούς για να περνά αντεργατικές πρακτικές».

Μαίρη Ευθυμιάτου

 

Σχόλια

Exit mobile version