Αρχική πολιτισμός Ένα βαθιά διδακτικό βιβλίο

Ένα βαθιά διδακτικό βιβλίο

Γράφει ο Τάσος Μελίτης. Στο βιβλίο του Πέτρου Κακολύρη Η ιστορία της καρδιάς μου-Το χρονικό μιας μεταμόσχευσης, Εκδόσεις Εύμαρος Αθήνα 2012, ο συγγραφέας παρουσιάζει την προσωπική του περιπέτεια ως καρδιοπαθούς και τελικά ως αποθεραπευμένου, μέσω της μεταμόσχευσης καρδιάς από δότη ηλικίας 27 ετών.

Η επέμβαση έγινε στην Ελλάδα, από Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές, το 2009.
Το βιβλίο είναι μοναδικό στο είδος του, όχι μόνο ως προς τη μεταμόσχευση καρδιάς, αλλά και οποιουδήποτε άλλου οργάνου. Δηλαδή, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλη καταγεγραμμένη ιστορία μεταμόσχευσης οργάνου, από το ίδιο το άτομο που την υπέστη, στην Ελλάδα. Σύμφωνα, δε, με την πληροφόρηση που μας έδωσε ο συγγραφέας, γενικώς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ελάχιστες οι σχετικές μαρτυρίες που κατεγράφησαν και έγιναν βιβλίο.
Το βιβλίο διαβάζεται μονορούφι. Μόλις αρχίζεις να το διαβάζεις, η περιπέτεια του συγγραφέα με την καρδιά του σε παρασύρει και θέλεις να φτάσεις στο λυτρωτικό -με την έννοια της ολοκλήρωσης της μεταμόσχευσης καρδιάς- τέλος. Πρώτη, λοιπόν, θετική επίδραση του βιβλίου είναι η απομυθοποίηση της μεταμόσχευσης οργάνου.
Η δεύτερη θετική επίδραση του βιβλίου αφορά το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται «δωρεά οργάνων»: Ο αναγνώστης του βιβλίου αν δεν σπεύσει αμέσως να δηλώσει «δωρητής οργάνων», σίγουρα θα αποφασίσει να δει το θέμα πολύ σοβαρά και να αποφασίσει σε μικρό χρονικό διάστημα, εάν θα δηλώσει ή όχι «δωρητής».
Η τρίτη θετική επίδραση του βιβλίου είναι η συνειδητοποίηση για την θεμελιώδη αξία της συμπαράστασης, είτε προέρχεται από τον άνθρωπό μας και την οικογένειά μας, είτε από τους φίλους μας, είτε ακόμη και από τον απλά γνωστό μας, που μέσα από δύσκολες καταστάσεις γίνεται φίλος μας.
Η τέταρτη θετική επίδραση είναι ένα σαρωτικό μήνυμα αισιοδοξίας, πως η ζωή τιμάει τους τολμηρούς, ξέρει να σέβεται αυτούς που ξέρουν να αγωνίζονται. Το βιβλίο γεννάει έναν καινούργιο σεβασμό προς τον εαυτό σου, για τη ζωή, για την κάθε στιγμή, την κάθε μέρα.
Το βιβλίο είναι βαθιά διδακτικό. Ενώ ο σκοπός του είναι να ευαισθητοποιηθεί ο αναγνώστης, πάνω στο θέμα της δωρεάς οργάνων, επιτυγχάνεται στην ουσία κάτι απείρως πιο βαθύ για τη ζωή του ίδιου του αναγνώστη: Το βιβλίο είναι μια γερή γροθιά στην αδράνεια, τη μιζέρια, την απαισιοδοξία που μας πιάνει κατά καιρούς.
Ευχαριστούμε το συγγραφέα για τα μαθήματα ζωής και αγώνα για τη ζωή που μας δίνει μέσα από το βιβλίο του. Το οποίο, ας σημειωθεί, είναι γραμμένο σε εξαιρετική γλώσσα, χωρίς πλατειασμούς και επαναλήψεις, ουσιαστικό στην γραφή του, όπως ουσιαστικότατο είναι και στο περιεχόμενό του – όπως το παρουσιάσαμε, εξάλλου, προηγουμένως.

(Το βιβλίο του Πέτρου Κακολύρη: Η ιστορία της καρδιάς μου – Το χρονικό μιας μεταμόσχευσης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος).

Σχόλια

Exit mobile version