Αρχική πολιτική Ένας στους τρεις στα όρια της φτώχειας

Ένας στους τρεις στα όρια της φτώχειας

Σοκάρουν τα νούμερα της Eurostat, ενώ άστεγοι πεθαίνουν στους δρόμους

Και με ευρωπαϊκή επιβεβαίωση, πλέον, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων χωρών της Ενωμένης Ευρώπης, με τις στατιστικές να κατατάσσουν σχεδόν έναν στους τρεις κατοίκους κοντά στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η ανακοίνωση της Eurostat για τα επίπεδα φτώχειας στις χώρες της Ε.Ε., αφορά στοιχεία του 2010 και ήρθε ως τραγική επιβεβαίωση των στοιχείων που λίγους μήνες πριν έδωσε και η Eλληνική Στατιστική Αρχή για τα επίπεδα φτώχειας του 2009. Και εδώ δεν φαίνεται να μιλάμε για «δημιουργική λογιστική»…
Αναλυτικά, σύμφωνα με τη Eurostat, στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ζει το 27,7% των Ελλήνων πολιτών, ενώ τα νούμερα εξειδικεύονται ανάλογα με τις ηλικίες καθώς ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα παιδιά έως 17 ετών με το 28,7% εξ αυτών να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτά. (Στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, κοντά στο όριο της φτώχειας ζει το 27,7% του πληθυσμού ηλικίας από 18 ως 64 ετών και το 26,7% των Ελλήνων άνω των 65 ετών).
Με βάση τα στοιχεία για το 2010, η Ελλάδα κατατάσσεται στην έβδομη πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη Ρουμανία (41%), τη Βουλγαρία (41%), τη Λετονία (38%), τη Λιθουανία (33%), την Ουγγαρία (30%) και την Πολωνία.

Κι άλλος άστεγος νεκρός
Και αν τα νούμερα περιγράφουν μόνο το πρόβλημα, οι ειδήσεις για ανθρώπους που πεθαίνουν από το κρύο και την ασιτία στην Ελλάδα έρχονται να επιβεβαιώσουν, με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι σε αυτό τον τόπο δεν ευημερούν ούτε οι στατιστικές ούτε οι άνθρωποι. Μετά το θάνατο αστέγου σε παγκάκι στην κεντρική Πλατεία στα Χανιά (από πνευμονία και ασιτία), την Τετάρτη, ημέρα που οι αρχηγοί αποφάσιζαν για το νέο Μνημόνιο ακόμα ένας άνθρωπος πέθαινε αβοήθητος σε δρόμο της Πάτρας. Ακόμα μεγαλύτερη όμως οργή προκαλεί το γεγονός πως ενώ αναζήτησε βοήθεια στο νοσοκομείο της πόλης, οι γιατροί αρνήθηκαν να τον περιθάλψουν, καθώς δεν διέγνωσαν κάποιο παθολογικό πρόβλημα…

Απανωτά στοιχεία
Η προηγούμενη «σοκαριστική» εικόνα που έδωσαν οι αριθμοί, ήταν αυτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία τον Ιανουάριο ανακοίνωσε την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα δύο χρόνια πριν, το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία, εκείνη την περίοδο το 20,1% των Ελλήνων αντιμετώπιζε τη φτώχεια. Η σύγκριση των στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat δείχνει πως από το 2009 έως το 2010 το ποσοστό των απειλούμενων ανέβηκε κατά 7,6 μονάδες (από το 20,1 στο 27,7).  Αυτός ο ρυθμός αύξησης επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις που ήδη κάνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου κ.ά, ότι δηλαδή η Ελλάδα διέρχεται ήδη ανθρωπιστική κρίση. Είναι προφανές πώς θα διαμορφωθούν τα δεδομένα το 2011 και το 2012…

Μάριος Διονέλλης

 

Σχόλια

Exit mobile version