Αρχική κοινωνία εργασία «Έκαναν φτερά» 12 δισ. ευρώ από την περιουσία των Tαμείων

«Έκαναν φτερά» 12 δισ. ευρώ από την περιουσία των Tαμείων

Το μέγεθος της κλοπής αποδεικνύουν τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπ. Οικονομικών

Η αποτίμηση της πραγματικής απώλειας της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών, μετά την υποχρεωτική συμμετοχή τους στο περίφημο κούρεμα (PSI), ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλου, αποδεικνύουν το μέγεθος της κλοπής που υπέστησαν τα Ταμεία, αλλά και την όλη μεθόδευση. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου πανηγύρισε την επιτυχία του PSI, το οποίο απέφερε δήθεν μείωση του χρέους της χώρας ενώ μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει πραγματική αποτίμηση του όποιου «οφέλους». Το μόνο σίγουρο είναι ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι υφίστανται τεράστιες απώλειες εισοδημάτων, ως αποτέλεσμα του Μνημονίου 2, που εφάρμοσε η κυβέρνηση για να… δεχθούν οι δανειστές μας το «κούρεμα».

Στα πρόθυρα της πτώχευσης
Όπως αναφέρει η ΤτΕ στο έγγραφο-απάντησή της, το σύνολο των αποθεματικών που υποχρεωτικά κατατίθενται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στο λεγόμενο Κοινό Κεφάλαιο και επενδύονται σε τίτλους του Eλληνικού Δημοσίου εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Μετά την ανταλλαγή, τόσο στην πρώτη φάση του PSI (12/3/2012) όσο και στη δεύτερη (11/4/2012), το σύνολο αυτών των αποθεματικών μειώθηκε κατά 53,5% σε ονομαστική αξία. Αυτό σήμανε μια απώλεια της τάξης των 8,5 δισ. ευρώ.
Όμως, η απώλεια στην περιουσία των Ταμείων δεν εξαντλείται στα αποθεματικά, αφού υπάρχουν και οι επενδύσεις που «με δική τους πρωτοβουλία και μετά από αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων τους» (όπως «καρφώνει» τις διοικήσεις η ΤτΕ) έχουν σε ομόλογα και στα οποία η ΤτΕ λειτουργεί ως «θεματοφύλακας». Και αυτά τα χρήματα υπέστησαν αντίστοιχη μείωση, που σημαίνει άλλη μια απώλεια 3,4 δισ. ευρώ.
Άρα τα Ταμεία υφίστανται σήμερα μια μείωση 11,9 δισ. ευρώ της περιουσία τους, κάτι που τα οδηγεί στα πρόθυρα της πτώχευσης. Η πραγματική απώλεια όμως είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερη, αφού πολλά από τα ομόλογα που κατείχαν πριν το PSI ήταν συντομότερης λήξης, ενώ τα «νέα» που υποχρεωτικά τους φόρτωσε η κυβέρνηση Παπαδήμου φθάνουν να λήγουν μέχρι το 2042!
Αν, λοιπόν, θεωρήσουμε ότι η πραγματική (αγοραστική) αξία των ομολόγων καθορίζεται και από το χρόνο λήξης τους, είναι βέβαιο ότι τα ομόλογα που κατέχουν αυτή τη στιγμή τα Ταμεία έχουν μηδαμινή αξία στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με τις καταστάσεις που παρουσίασε η ΤτΕ, η τρέχουσα αξία του Κοινού Κεφαλαίου στις 31 Ιουλίου μόλις που αγγίζει τα 4,75 δισ. ευρώ (από ονομαστική αξία 10 δισ.), ενώ η τρέχουσα αξία των ιδίων επενδύσεων τα 1,2 δισ. ευρώ (από ονομαστική αξία 6,3 δισ.)!

Γ.Κ.

 

Σχόλια

Exit mobile version