Αρχική κοινωνία εργασία Έγκλημα στην Πάρο

Έγκλημα στην Πάρο

49 χρονών βρέθηκε να κάνει το τελευταίο του μεροκάματο. Κατεβαίνοντας με ανυψωτικό μηχάνημα σε ένα πηγάδι, στα Θραψανά της Πάρου, έκανε τη φονική βουτιά από ύψος 18 μέτρων. Ναι, η κοσμική Πάρος, εκτός από κορυφαίους υπουργούς βγάζει κι εργάτες, που για το μεροκάματο ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου.

Η είδηση, ως συνήθως, έφτασε με τη γνωστή τυποποιημένη και απρόσωπη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, που καταγράφει τα εργατικά ατυχήματα σαν μοιραίους θανάτους: «Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, τόσο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του εργοδότη προς τον εργαζόμενο όσο και για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ανακοινώνοντας μια ακόμα διαδικασία διοικητικής διερεύνησης -χωρίς ποτέ να μπει στον κόπο να δημοσιοποιήσει και τα τυχόν αποτελέσματά της-, ξεμπερδεύει με τις ευθύνες της.
Βλέπετε, έχει άλλα ζητήματα να παρακολουθήσει:
– Η υπουργός, Λ. Κατσέλη, προσπαθεί με… άτυπες ενημερώσεις Τύπου να εδραιώσει το προφίλ της, σθεναρά αντιστεκόμενη στις πιέσεις της τρόικας.
– Μαζί της, όταν δεν έχει πιάσει στασίδι στα πρωινάδικα της τηλεόρασης, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης, που παλεύει να εξηγήσει ότι αυτά που κάνει ως μέλος της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά ταμεία δεν απέχουν από αυτά που έλεγε ως συνδικαλιστικό στέλεχος.
– Όσο για την υφυπουργό Άννα Νταλάρα, τη μια τρέχει σε εγκαίνια εργοστασίων και την άλλη ταξιδεύει στις ΗΠΑ, για να… αντιμετωπίσει το οξύ μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας μας.
Ο τραγικός εργάτης-θύμα δεν πρόλαβε να μάθει ούτε αν η σύμβασή του θα γλιτώσει από τις αρπαχτικές διαθέσεις εργοδοτών και τροϊκανών, ούτε τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά του δικαιώματα, αλλά ούτε τα νέα που φέρνει από τις ΗΠΑ η συντοπίτισσά του υφυπουργός. Πήρε τη θέση ενός ακόμα αριθμού στη στατιστική των εργατικών εγκλημάτων, κι ας φέρει το ίδιο «βαρύ» επώνυμο με το συντοπίτη του υπουργό Εσωτερικών. Ποιος ξέρει, ίσως στο επόμενο θερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Πάρου, από αυτά που συνηθίζει να συγκαλεί για να μη διακόπτει τα μπάνια του ο πρωθυπουργός, πέσει και η ιδέα να επισκεφτούν οι υπουργοί το πηγάδι στα Θραψανά, για να διαπιστώσουν τι είναι αυτό που οδηγεί στο θάνατο εργάτες που σε αυτόν τον τόπο δουλεύουν για να θρέψουν όλο αυτόν τον εσμό που μας κάθισε στο σβέρκο.
Γ.Κ.

 

Σχόλια

Exit mobile version