Το Βαλκανικό Φεμινιστικό Καραβάνι ξεκίνησε από τα Σκόπια με 1η στάση τη Θεσσαλονίκη, όπου τη Δευτέρα 28 Ιούνη, στην Πλατεία Αριστοτέλους μαζεύτηκαν γυναίκες από την Ελλάδα, τα Τίρανα και την Πολωνία, για να ενισχύσουν το γυναικείο καραβάνι.

Η πλατεία γέμισε με μουσική, ενώ χαρακτηριστικά ήταν τα πανό και τα συνθήματα που ακούγονταν από τα χείλη των γυναικών. Έτσι, 45 γυναίκες ξεκίνησαν με στόχο την Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί τις περίμεναν οι Τουρκάλες, οι Κούρδισσες, οι Ελληνοκύπριες και οι Τουρκοκύπριες αδελφές τους, για ένα διήμερο αφιερωμένο στα γυναικεία ζητήματα. Σε μια Κωνσταντινούπολη η οποία φοράει τα καλά της, αφού είναι πολιτιστική πρωτεύουσα. Στην Πλατεία Ταξίμ, λοιπόν, την Τρίτη, 29 Ιούνη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και ακολούθησε πορεία 2.000 γυναικών. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θερμή. Συγκινητική ήταν η εικόνα γυναικών που χειροκροτούσαν δειλά μέσα από τα παράθυρα των σπιτιών τους, που ήταν καλυμμένα με κάγκελα θυμίζοντας κελιά. Έπειτα, ακολούθησε βόλτα στον Βόσπορο με καραβάκι, με το χορός και τα τραγούδια από τις Κούρδισσες συντρόφισσες να δίνουν ξεχωριστό παλμό στη συνάντηση.
Την Τετάρτη έγιναν σεμινάρια με θέμα τη βία κατά των γυναικών, τα προβλήματα των γυναικών στους χώρους εργασίας, τις γυναίκες που βρίσκονται σε αντίσταση κ.ά. Επίσης, έγινε κοινή εκδήλωση Ελληνίδων και Τουρκάλων με θέμα την αποστρατικοποίηση. Την 1η Ιούλη οι γυναίκες παρέδωσαν τη «σκυτάλη» στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, στο οποίο βάζουν και τη δική τους σφραγίδα.

Α.Τ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!