Αρχική πολιτική Άμυνα, ανυπακοή και κοινωνική αλληλεγγύη

Άμυνα, ανυπακοή και κοινωνική αλληλεγγύη

Πανεθνικό – παλλαϊκό μέτωπο ζήτησε από τα Χανιά ο Μίκης Θεοδωράκης.

Με μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, την περασμένη Τετάρτη, ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά. Το θέατρο ήταν κατάμεστο από κόσμο, με έντονη την παρουσία ανθρώπων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας και ποικίλων πολιτικών προελεύσεων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρά την κατά διαστήματα έντονη βροχή, ο κόσμος παρέμεινε μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.
Στην ομιλία του, ο Μίκης Θεοδωράκης, αφού άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ανέφερε ότι «αν υπήρχε στοιχειώδης ευθιξία, θα έπρεπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ζητήσει να γίνουν εκλογές… Τι άλλο στην ουσία είναι αυτό παρά ένα παρατεταμένο πραξικόπημα; Και η Βουλή; Γιατί όλοι σιωπούν μπροστά σ’ αυτή την κακοποίηση της ουσίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος;». Στη συνέχεια, πρότεινε ως πρώτα μέτρα αντίστασης του λαού «την άμυνα, την ανυπακοή, καθώς και την κοινωνική αλληλεγγύη. Η άμυνα και η ανυπακοή πρέπει να εστιασθούν στις περιπτώσεις που κινδυνεύει να ξεπουληθεί όσο-όσο τόσο η ατομική όσο και η δημόσια περιουσία». Και συνέχισε: «Eπειδή μεθαύριο κιόλας ίσως αρχίσουν στη γειτονιά σας να υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών που δεν θα έχουν να φάνε, θα πρέπει από τώρα να δημιουργηθούν ταμεία αλληλεγγύης… Η Εθνική Αλληλεγγύη θα πρέπει να γίνει από δω και πέρα η βασική μας προσπάθεια, ώστε να μην αφήσουμε ούτε ένα συμπολίτη μας αβοήθητο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Πέραν, όμως, από την άμυνα ο Μ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στην αντεπίθεση του λαού: «…αν μέχρι τώρα η ενότητα των ανεξάρτητων ψηφοφόρων με τους “αντιμνημονιακούς” του ΠΑΣΟΚ και με τους ψηφοφόρους της Αριστεράς ήταν επιβεβλημένη, σήμερα γίνεται πλέον ζωτικής σημασίας, αναγκαία και σημαντική, μια και οι συνθήκες δυσκολεύουν για μας που παλεύουμε για τη σωτηρία της χώρας. Είναι απαραίτητο, από αύριο κιόλας, να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία του «αντι-τροϊκανικού» μετώπου με τη σύσταση μιας ανεξάρτητης δημοκρατικής ένωσης που θα πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση του λαού.
Όλοι οι πολίτες, όπου κι αν ανήκαν ή εξακολουθούν να ανήκουν, μπορεί και πρέπει να συμφωνήσουν για τη σύσταση ενός πανίσχυρου πανεθνικού παλλαϊκού μετώπου, που να ξεκινά από τον πρώτο κοινό στόχο: την κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας με την άμεση σύγκληση Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης. Ξεκινάμε από το ίδιο το πολίτευμα της χώρας, το νέο Σύνταγμα που θα δίνει όσο το δυνατόν περισσότερα δικαιώματα σε κάθε πολίτη».
Εκτός από τον Μίκη Θεοδωράκη στην εκδήλωση μίλησαν ο συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης και ο εκπρόσωπος της Σπίθας Χανίων και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Χατζημιχελάκης. Επίσης. χαιρέτησαν εκπρόσωποι των Σπιθών Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς και άλλων περιοχών του νομού. Λόγω της βροχής αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συναυλία.
Την προηγούμενη μέρα ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε σε εκδήλωση στο χωριό Νίππος, όπου έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής και ανήγγειλε την ίδρυση της Σπίθας Αποκόρωνα και Ρεθύμνου. Επίσης, συναντήθηκε με τις Δημοτικές Αρχές των Χανίων, για το ζήτημα της μετατροπής του πατρικού σπιτιού του στο Γαλατά σε μουσείο.
Σ.Χ.

 

Σχόλια

Exit mobile version