Αρχική κοινωνία εργασία Άλλος για τις ΕΟΖ!

Άλλος για τις ΕΟΖ!

Περιφερειακά συμβούλια και πολλοί άλλοι διαγκωνίζονται για την ίδρυση αποικιοκρατικών ζωνών. Του Γιώργου Κατερίνη

Πέρα από τα σφαγιαστικά μέτρα για μισθούς και συντάξεις η κυβέρνηση βαδίζει ολοταχώς για την δημιουργία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, βρίσκοντας πρόθυμους υποστηρικτές τόσο τους περιφερειάρχες, όσο και άλλους οικονομικούς παράγοντες που διαγκωνίζονται για το ποιος θα λάβει το χρίσμα του «πρωτοπόρου», όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που συγκαλείται σήμερα (1/9) στη Λέρο έχει ως θέμα την έγκριση του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, το οποίο περιλαμβάνει την ίδρυση δυο ΕΟΖ – στην Ερμούπολη της Σύρου και στη πόλη της Ρόδου. Πρωτοπόρα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει ήδη εκμαιεύσει θετική απόφαση της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ευαγγ. Αμμανατίδου – Πασχαλίδου ήδη με ιδιωτική τεχνική μελέτη που εκπονήθηκε κατά παραγγελία ισχυρών οικονομικών κύκλων της περιοχής προβλέπονται 13 περιφερειακές ΕΟΖ (Καβάλα, Θάσος, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Δράμα κ.α.).
Ήδη σε διάφορες περιοχές αναπτύσσονται αντιστάσεις στην επιβολή των ΕΟΖ, κόντρα στην λογική των επιμέρους αναπτυξιολάγνων παραγόντων, που λειτουργούν ως τοπικά παραρτήματα της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικας. Αντιγράφουμε την ανακοίνωση του Συντονιστικού Σωματείων και Εργαζομένων Κυκλάδων:
«Στη περίπτωση του Νοτίου Αιγαίου, όπου την οικονομία των νησιών ελέγχουν μια χούφτα μεγαλοξενοδόχων και χονδρεμπόρων αγκαλιά με τους πειρατές της ακτοπλοΐας και τους μεγαλοεργολάβους των δήθεν δημόσιων έργων, είναι φανερό ότι η θεσμοθέτηση τέτοιων ζωνών ούτε καν στοχεύει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, αλλά στην διασφάλιση των κερδών των προαναφερόμενων παράσιτων. Ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για το ξεπούλημα υποδομών (λιμάνια, μαρίνες, ακτές, ακόμη και νησιά) με «ταχείες διαδικασίες»( fast track), πιθανά με την μορφή της ενοικίασης για 99 χρόνια για την υπερπήδηση συνταγματικών κωλυμάτων αλλά και της όποιας περιβαλλοντικής νομοθεσίας που έχει ακόμη πιθανώς προστατευτικό, για το περιβάλλον, περιεχόμενο».
Το Τμήμα Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί Δημοσίου) επισημαίνει επίσης και μια άλλη διάσταση: «το γεγονός ότι, ΕΟΖ με την ‘‘ευρεία έννοια’’, ή ΕΟΖ με τη ‘‘στενή έννοια’’ ή όπως αλλιώς βρήκαν τον εύσχημο τρόπο να τις αποκαλέσουν για να τις περάσουν από το παράθυρο π.χ. ΕΟΖ ‘‘ειδικών κινήτρων για τη νέα τεχνολογία ή την πληροφορική ή για τη μεταφορά της έδρας των Εφοπλιστικών Εταιριών στα νησιά του Αιγαίου κ.ο.κ.’’ είναι ένα και το αυτό πράγμα».
Αυτή η επισήμανση έχει ιδιαίτερη σημασία αφού, όπως αποκαλύφθηκε από τις προτάσεις που κατέθεσε μέσα στο κατακαλόκαιρο η Εθνική Συνομοσπονδία των Εμπόρων για την αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, ΕΟΖ μπορούν δημιουργηθούν παντού. Η 12η πρόταση της ΕΣΕΕ αναφέρει επί λέξει: «Οι ελληνικοί ναυτιλιακοί χώροι λιμενίσκου, εφοδιασμού, δεξαμενισμού και εκτέλεσης ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών να χαρακτηριστούν “Ειδικές Ναυτιλιακές Οικονομικές Ζώνες” με όλα τα προνόμια των ΕΟΖ και να τους δοθούν με διαδικασία fast track οι απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις λειτουργίας από Ελλάδα και Ε.Ε.».
Έτσι, ο ειδικός συντονιστής για τα ναυπηγεία Ν. Αναστασόπουλος (ορίστηκε στις αρχές Αυγούστου) έχει στα χέρια του μια έτοιμη πρόταση που περιλαμβάνει το ναυπηγοεπισκευαστικό τόξο Ελευσίνα – Σκαραμαγκάς – Πέραμα – Χαλκίδα – Σύρος και πιθανώς μέρος του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας. Η ειδική αυτή ΕΟΖ, σύμφωνα με το δημοσίευμα περιλαμβάνει φορολογικές απαλλαγές (ΦΠΑ), άρση δασμών (π.χ., απευθείας μεταφορά προϊόντων στα πλοία χωρίς εκτελωνισμό) και ελαστικοποίηση όρων εργασίας (περιορισμός στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, κατάργηση του σημερινού μειωμένου, λόγω ειδικών συνθηκών, ωραρίου, των διαφόρων επιδομάτων).
Αν όλα αυτά σας θυμίζουν το ειδικό καθεστώς που επικρατεί στο τμήμα του ΟΛΠ που εκμεταλλεύεται η Cosco, φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο…

 

Σχόλια

Exit mobile version