Οι κάτοικοι ήδη πληρώνουν βαρύ υγειονομικό τίμημα

Με απόφασή του στις 30/01/2014 το ΥΠΕΚΑ κάνει δεκτή την αίτηση τροποποίησης της Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, προκειμένου η συγκεκριμένη μονάδα να μπορεί να αντικαταστήσει τα συμβατικά στερεά και υγρά καύσιμα που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα, με άλλα τα οποία τα βαφτίζουν εναλλακτικά και τα οποία θα προκύπτουν κατά τη μηχανική επεξεργασία απορριμμάτων: χαρτί και χαρτόνι (και γιατί να μην ανακυκλώνεται;), πλαστικά και καουτσούκ (το ίδιο ερώτημα), ξύλο που δεν περιέχει επικίνδυνες ουσίες (γιατί να μην επαναχρησιμοποιείται;), υφάσματα, αλλά και άλλα απόβλητα (περιλαμβανομένων και μιγμάτων υλικών). Δηλαδή σύμμεικτα!
Παρά τις επιφυλάξεις και ενστάσεις αρκετών επιστημόνων για την τεχνολογία καύσης απορριμμάτων, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων του όμορου δήμου Παύλου Μελά, η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στην υιοθέτηση της καύσης απορριμμάτων ως βασικής πρακτικής στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, λειτουργώντας ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στον ΤΙΤΑΝΑ και τον πολύ κ. Φούχτελ, ο οποίος πρακτορεύει στη χώρα μας τα συμφέροντα γερμανικών εταιριών. Μια διαμεσολάβηση που περιλαμβάνει διμοιρίες ΜΑΤ και αστυνομοκρατία στην περιοχή, μηνύσεις και δικαστήρια, αλλά και αγώνες και κινητοποιήσεις από μεριάς των κατοίκων. 
Οι κάτοικοι ούτε που θέλουν να ακούσουν για καύση απορριμμάτων στην περιοχή τους. Κι αυτό γιατί ήδη πληρώνουν βαρύ υγειονομικό τίμημα, καθώς εκτός από το μεγαθήριο του ΤΙΤΑΝΑ που σκορπά μικροσωματίδια σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, υπάρχουν και λειτουργούν στην περιοχή και άλλες ρυπογόνες εταιρίες, παραδίπλα βρίσκεται η παλιά χωματερή του Δερβενίου της οποίας τα διασταλλάζοντα καταλήγουν σε παρακείμενο ρέμα και μέσω αυτού στον Θερμαϊκό, εκεί βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της ΔΙΑΝΑ, η οποία έκλεισε και κληροδότησε στην περιοχή τόνους επικίνδυνων χημικών και τοξικών ουσιών.
Από την άλλη μεριά φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι υποψίες των κατοίκων της περιοχής που συνέδεαν την εγκατάσταση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Νέας Ευκαρπίας με τα σχέδια του ΤΙΤΑΝΑ για καύση απορριμμάτων. Η χωροθέτηση του γιγαντιαίων διαστάσεων ΣΜΑ Ευκαρπίας δίπλα ακριβώς από την τσιμεντοβιομηχανία δημιουργούσε αθέλητα συνειρμούς συσχέτισης ΣΜΑ και ΤΙΤΑΝΑ, αφού ήταν δηλωμένη η πρόθεση του τελευταίου να αντικαταστήσει ποσότητα συμβατικών καυσίμων με άλλα «εναλλακτικά»!.
Βέβαια πριν από ακριβώς ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2013, η εταιρία με ανακοίνωσή της ξεκαθάριζε ότι «Δεν υπάρχει το ενδεχόμενο χρήσης του εργοστασίου για καύση απορριμμάτων». Μιλάμε για Εταιρική Ευθύνη… άνευ προηγουμένου.  Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 ο αλήστου μνήμης «νομάρχης της καρδιάς μας» Π. Ψωμιάδης είχε καταφέρει και είχε περάσει νύχτα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο παρόμοια απόφαση που γνωμοδοτούσε θετικά για την καύση «εναλλακτικών καυσίμων» από την τσιμεντοβιομηχανία: τότε αναφέρονταν απόβλητα γεωργίας-πλαστικά, βιομηχανικά απόβλητα, σεντινέλαια, παλαιά ελαστικά οχημάτων, λυματολάσπη κ.ά. Βέβαια τότε υπό την γενική κατακραυγή ο κ. Ψωμιάδης αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφαση.
Ελπίζουμε ότι ο αγώνας των κατοίκων του δήμου Παύλου Μελά θα ευοδωθεί και η απόφαση του ΥΠΕΚΑ θα έχει την ίδια τύχη με την απόφαση της Νομαρχίας το 2010.

Χρήστος Δουίτσης, χημικός μηχανικός,
κάτοικος   δήμου Παύλου Μελά

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!